In ultimele decenii, celebrele chestionare sau teste psihologice au devenit din ce in ce mai populare printre noi, curiosii. Uneori avem nevoie de un raspuns la o intrebare, alteori vrem sa ne cunoastem mai bine, sau pur si simplu vrem sa vedem daca “se potriveste”. Dar oare cat de valabile sunt aceste chesionare psihologice? Cat de relevant este rezultatul unui test?
In primul rand este important sa facem diferenta intre testele standardizate, acelea pe care le poate aplica doar un specialist in evaluare psihologica si chestionarele pe diverse teme pe care le gasim in reviste sau online.
“Afla ce tip de barbati ti se potriveste”. “Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat”. “Afla care este culoarea personalitatii tale”. Sau “Descopera numele ingerului tau pazitor”. Acestea sunt doar cateva exemple de titluri atractive ale unor seturi de intrebari care sunt listate sub capitolul teste psihologice. Este evident insa ca astfel de chestionare nu au absolut nicio relevanta din punct de vedere psihologic. Unele nu au nici macar o vaga legatura cu orice ar tine de psihicul uman. Cu toate acestea, ele pot fi distractive, rezultatul lor ne poate face sa zambim. Insa in niciun caz nu ar trebui sa ne bazam deciziile, atitudinile sau comportamentul pe rezultatul acestora.
Adevaratele teste psihologice insa, cele standardiazate, sunt instrumente cat se poate de serioase si utile. Bineinteles, atunci cand sunt aplicate corect, de catre un profesionist. Oamenii de stiinta care au studiat comportamentul si psihicul uman au incercat ani la randul sa descopere o modalitate obiectiva de a evalua diferite abilitati, aptitudini sau trasaturi ale oamenilor. Din pacate, o metoda 100% obiectiva nu se poate crea. Insa cercetatorii de pretutindeni depun eforturi enorme pentru a valida instrumentele lor pe esantioane de mii de oameni. Totul in incercarea de a le face cat mai utile pentru cat mai multi oameni.
Putem avea incredere in rezultatele obtinute la un chestionar sau test psihologic doar daca acesta a fost anterior aplicat pe cat mai multi subiecti. Si, bineinteles, daca rezultatele au fost analizate statistic (este declarat valid si fidel). Este intr-adevar dificil sa ne asiguram de fiecare data de aceste aspecte. Tocmai de accea este utila instrumarea psihologului specialist, care iti poate recomanda un test recunoscut. Mai mult, poate chiar sa interpreteze corespunzator rezultatul acestuia. Iata cateva exemple de teste psihologice celebre:
By Psiholog Iasi Diana Todeancă