Deficitul de vitamina D are o strânsă legătură cu simptomele depresive și gândurile negative, constată noile cercetări. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt, de asemenea, legate și de diverse deficiențe cognitive la persoanele tinere. studiu depresie
Alimente care au un nivel ridicat de vitamina D sunt de exemplu peștele gras sau ouăle. Însă cei mai mulți oameni își iau aportul de vitamina D de la soare. Exact, acțiunea luminii solare asupra pielii produce în corp eliberarea de vitamina D. O substanță de care avem atât de multă nevoie pentru a ne simți bine.
Acesta este motivul pentru care nivelurile acestei vitamine sunt de obicei mai mici în organism în lunile de iarnă sau în climatele nordice. De asemenea, studiile arată că vitamina D joacă un rol important în reglarea nivelului serotoninei, un neurotransmițător important pentru starea de spirit. studiu depresie
Vremea chiar poate fi o cauză reală! Atunci când anotimpul ne împiedică să stăm la soare prea mult, este posibil ca în organism să se producă un dezechilibru. Nivelul scăzut de vitamina D și implicit nivelul scăzut de serotonină pot să provoace stări melancolice. Practic, dacă nu avem parte de lumina soarelui mai multe zile la rând, e posibil să începem efectiv să ne simțim mai triști sau mai depresivi. Pur și simplu, fără vreun alt motiv aparent.
Foarte recent, o cercetare confirmă aceste afirmații. Studiul a fost efectuat pe 225 de pacienți tratați pentru tulburări psihotice și 159 de participanți din populația generală. Se pare că, la persoanele cu tulburări psihotice, cu niveluri mai ridicate de simptome negative sau depresie s-au fost identificat niveluri mai scazute de vitamina D. studiu depresie
De asemenea, probleme cu viteza de procesare și fluența verbală au fost regăsite în rândul celor cu un nivel scăzut de vitamina D. Rezultatele acestei cercetări sunt în acord cu studiile anterioare. Acestea atestă că nivelurile scăzute de vitamina D sunt corelate cu simptomele depresive și nu numai. Deficitul de vitamina D a fost corelat în unele studii chiar și cu demența.
“Într-un cadru clinic, aceste rezultate ar putea determina introducerea vitaminei D ca tratament adjuvant. Aceasta ar putea fi de folos în tratarea depresiilor co-morbide în tulburări psihotice. Au fost identificate asocieri între nivelurile scazute de vitamina D, simptomele negative crescute și depresive. De asemenea, s-a identificat și scăderea vitezei de procesare și fluența verbală la participanții tineri. Toate acestea sunt argumente solide pentru planificarea pe scară largă a unor studii randomizate controlate. Astfel se va putea ajunge la concluzii mult mai clare. Există un potențial benefic al utilizării vitaminei D și în tulburările psihotice.” studiu depresie
Studiul a fost prezentat la ediția din acest an a conferinței International Early Psychosis Association (AIPE) din Milano, Italia (20-22 octombrie) (Nerhus și colab., 2016) și urmează să fie publicat în revista Schizophrenia Research.
Dacă simți că în ultimul timp ești mai trist decât de obicei… Și parcă vremea apăsătoare te dezechilibrează… Ai putea experimenta efecte ale nivelului scăzut de vitamina D! Poți cere o recomandare medicului tău în acest sens. Sau, cu sfatul farmacistului poți lua pentru câteva zile (7 zile cel mult, dacă medicul nu ți-a recomandat altfel) suplimente de calciu cu vitamina D. S-ar putea să observi o revenire bruscă a dispoziției tale obișnuite.
Dacă însă simptomele nu dispar, ai putea cere sfatul de la Psihoterapeut dr. Diana Todeancă. Îndrăznește să ceri chiar o părere telefonică, sau poți face o programare direct prin formularul de contact de pe site.
By Psiholog Online Diana Todeancă