Ai visat vreodată ceva foarte ciudat, înfricoșător, sau poate dimpotrivă, interesant, extrem de frumos? Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești speriat, aproape plângând din cauza unui coșmar? Sau te-ai trezit vreodată dintr-un vis atât de plăcut încât îți doreai să adormi la loc, să te întorci înapoi și să îl continui? Atunci cu siguranță te-ai întrebat ce rol au visele în general și cum am putea face mai bine interpretarea viselor noastre. Dacă ai alte curiozități sau nelămuriri despre vise și interpretarea viselor, îndrăznește să adresezi întrebarea ta în secțiunea de comentarii.
Mulți specialiști din medicină și psihologie au încercat de-a lungul timpului să descopere care este funcția acestor povești nocturne. Însă nimeni nu a reușit până acum să găsească un răspuns 100% sigur cu privire la interpretarea viselor. Celebrul Freud spunea că visele sunt dorințe ascunse pe care ni le împlinim imaginar, în vis. Alte teorii susțin că visele reprezintă modalitatea prin care creierul nostru se “curăță”. El ar sorta astfel elementele importante de cele inutile. Alți specialiști spun că visele sunt pur și simplu imagini create de activitatea cerebrală aleatorie din timpul nopții.
Cele mai multe date arată însă că visele nu au un scop bine definit și că interpretarea viselor nu are vreo utilitate aparte. Dacă ar avea, atunci corpul uman ar face tot posibilul să păstreze amintirea lor. Sau acei oameni care își amintesc mai multe vise ar fi, măcar în anumite privințe, altfel. Poate mai buni, mai sănătoși, mai fericiți decât cei care nu și le amintesc niciodată. Studiile arată că nu există astfel de diferențe.
Chiar dacă visele nu au o funcție anume, nu putem spune totuși că ele nu înseamnă nimic. Putem vorbi despre interpretarea viselor, ele sunt o proiecție destul de fidelă a ceea ce se află în mintea noastră. Freud spunea că, fie că ne dorim ori nu, suntem cu toții poeți. Asta pentru că în cele mai multe nopţi visăm, iar visele seamănă foarte mult cu poeziile. În ele ne exprimăm viaţa interioară în diferite moduri. Creem imagini, combinăm elemente nepotrivite, ne evocăm emoţiile într-un mod mai eficient decât prin cuvinte. Sau chiar spunem povești folosind asociaţii inconştiente și ciudate, în locul logicii.
Totuși, ce vrea să spună poetul? Știți foarte bine că întrebarea asta ne dădea tuturor bătăi de cap atunci când analizam o poezie. Partea cea mai bună este că poetul suntem chiar noi. Așadar, probabil avem deja răspunsul, trebuie doar să descifrăm metafora. Interpretarea viselor noastre este deseori destul de simplă. Ele pot reprezenta o emoție, o frică, o grijă, o bucurie, o dorință, pe care poate nu am avut curajul să o spunem cu glas tare. Sau pot reprezenta ceva ce ne preocupă, ceva la care ne gândim des.
De exemplu, copiii visează uneori monștri pentru că le e teamă că așa ceva ar putea să existe. Iar noi visăm poate că s-a dărâmat clădirea în care lucrăm pentru că efectiv ne-am săturat de serviciu și avem nevoie de puțin timp liber. Sau visăm că suntem alături de o persoană dragă, de care ne este dor și pe care nu o putem întâlni în realitate. Sau, pur și simplu, se întâmplă să visăm o serie de imagini fără legătură între ele care nu au absolut nicio semnificație.
Ce este cert e că fiecare artist are propriul său stil, așa că nu putem generaliza interpretarea viselor. Ceea ce găsim în celebrele “dicționare de vise” sunt doar creații ale omului, la fel ca superstițiile: dacă visăm un cal, înseamnă că e semn bun, belșug, dar dacă visăm un șarpe e de rău; însă, e de bine dacă e șarpe cu clopoței și totuși rău atunci când calul e negru. Nu, asta chiar nu-i adevărat.
Să punem întrebarea altfel: Există gânduri premonitorii? Sigur că da, suntem ființe raționale și câteodată (destul de des chiar) ne trec prin minte și lucruri care chiar s-ar putea întâmpla. Ca să înțelegi mai bine, să luăm un exemplu simplu. Cele mai multe femei în timpul războiului aveau soții, frații, fiii, tații plecați în război. Teama că aceștia ar putea să moară exista în sufletul celor mai multe, în cea mai mare parte a timpului. Cu siguranță multe dintre acestea au visat, cel puțin o dată, că bărbații dragi din viața lor au murit în război. Cu siguranță unii dintre aceștia chiar au murit. Înseamnă în acest caz că au avut acele femei vise premonitorii? Într-un fel da, evenimentele visate s-au întâmplat. Dar într-un fel nu, pentru că frica de a-i pierde pe cei dragi era una bine întemeiată. Și de asemena, moartea lor era destul de probabilă.
Tot la fel se întâmplă cu fiecare dintre noi. Ne gândim la viitorul nostru și al celor dragi, visăm despre asta, ne îngrijorăm pentru viitor. Iar câteodată ceea ce noi gândim chiar se petrece. Asta nu înseamnă însă că avem o putere supranaturală sau că gândul nostru a produs evenimentul.
Dacă ți se întâmplă frecvent să ai vise urâte, te trezești speriat, ai un somn neliniștit. Sau dacă ești obosit mereu și asta persistă de o perioadă lungă de timp, atunci cu siguranță există o cauză de natură psihologică. În astfel de cazuri, interpretarea viselor trebuie făcută împreună cu un psiholog sau un psihoterapeut. Probabil inconștientul tău încearcă să-ți comunice ceva cu privire la tensiunile cu care te confrunți. Sau poate visele sunt cauzate de o traumă pe care nu ai reușit să o depășești în totalitate. Fă-ți chiar acum o programare sau lasă un mesaj în formularul de contact pentru a primi un Sfat Gratuit.
Cel mai probabil, ai vise, însă nu ți le amintești niciodată. Asta nu e ceva rău, sau care te poate afecta în vreun fel și nici nu ești singurul care pățește asta. Ai însă șansa de a te bucura mai mult atunci când visezi cu ochii deschiși 🙂
În orice caz, visele merită atenția pe care le vrei tu să le-o acorzi. Dacă ești de părere că ele sunt complet nesemnificative, ele pot rămâne așa, viața nu îți va fi influențată în niciun fel. Dacă însă ți se par interesante, îți trezesc curiozitatea, dacă vrei să descoperi posibile semnificații sau unele vise te îngrijorează în vreun fel, poți face interpretarea viselor împreună cu un psiholog sau un psihoterapeut.
By Psiholog Iasi Diana Todeancă