Exista cateva expresii pe care ar trebui sa le folosim cat de des avem ocazia… chiar zilnic! Sunt cuvinte spuse de oamenii extraordinari zi de zi. Fie ca le spunem membrilor familiei, iubitei/iubitului, prietenilor, colegilor de serviciu, angajatilor sau sefilor, ele nu ar trebui sa lipsesca din vocabularul nostru. Sunt cuvinte aparent banale, carora poate le acorzi rareori atentie, dar au puterea de a schimba cu totul relatiile cu cei din jurul tau.
Stim cu totii. E foarte greu sa recunosti atunci cand gresesti. De cele mai multe ori ai impresia ca ideile tale sunt excelente si ca parerea ta este cea mai buna, indiferent de ce spun cei din jur. Doar ca, uneori, iti dai seama ca ai facut o prostie… Bineinteles, urmatorul pas e sa ascunzi greseala si sa faci tot posibilul sa nu se afle, crezand ca asa vei pastra respectul si incerederea celorlalti. Sentimentele de vinovatie, extrem de neplacute, te fac sa eviti sa recunosti ca ai gresit.
Ar trebui sa-ti amintesti insa… a gresi este firesc, cu totii gresim. A recunoaste atunci cand ai gresit nu este un semn de slabiciune, ci dimpotriva, asta te face mai puternic in fata celorlalti, mai curajos. Este un semn de maturitate, arati astfel ca esti responsabil pentru actiunile tale, fie ele bune sau mai putin bune…
Nimeni nu poate spune ca s-a saturat sa auda aprecieri. Absolut nimeni. Alege pe cineva drag care face sau a facut un lucru bun si spune-i: “Chiar mi-a placut cum ai facut/te-ai ocupat de…” Nu conteaza daca este vorba despre ceva recent sau de vreun eveniment din trecut. Ceea ce conteaza este ca ai observat si ca apreciezi un rezultat bun, fie el cat de mic. Lauda este un cadou care nu costa nimic, dar care este de nepretuit pentru cel care il primeste. Oamenii din jurul tau te vor iubi pentru asta.
Oricui, oricand, oriunde crezi ca este potrivit. Si mai important, de fiecare data cand simti asta.
Nu alege sa faci totul de unul singur. Impartaseste ceea ce stii cu cei din jur, iar atunci cand ai la randul tau nevoie de ceva, indiferent de persoana la care trebuie sa apelezi, spune-i cu sinceritate – “Poti sa ma ajuti, te rog?” Cu siguranta vei primi ajutorul cerut, iar in acest fel vei arata respect, dorinta de a fi impreuna si curajul de a-ti impartasi greutatile sau micile vulnerabilitati cu cei din jur – toate acestea sunt calitatile unui bun prieten. Si in acelasi timp, toate sunt calitatile unui lider de exceptie.
Gandeste-te la un moment in care ai facut un cadou sau un compliment frumos si ai primit raspunsul, aparent politicos, “Nu trebuia sa te deranjezi…” Chiar daca cei mai multi oameni au impresia ca sunt respectuosi spunand asta, putin din placerea de a darui dispare odata ce formula standard este rostita.
Daca primim un compliment sau cineva ne multumeste pentru o favoare pe care am facut-o, nu trebuie sa stricam momentul cu un sec “N-ai pentru ce…” Chiar daca uneori ne simtim stingheri sau nelinistiti atunci cand suntem pusi sub “lumina reflectoarelor”, expresiile “Multumesc”, “Cu placere” sau „Iti sunt recunoscator” pun in valoare gestul facut de cealalta persoana si exprima recunostinta noastra. Astfel, transformam momentul intr-unul placut atat pentru noi, cat si pentru celalalt, oferind valoarea meritata gestului frumos.
Cu totii facem greseli, asa ca avem cu siguranta lucruri pentru care trebuie sa ne cerem iertare, fie ca este vorba de vorbe, actiuni, despre ceva ce am uitat, de lipsa rabdarii de a asculta sau de faptul ca nu am acordat timp suficient pentru cei care conteaza… Indiferent care ar fi motivul, spune “Imi pare rau.”
Evita greseala de a adauga, dupa aceste cuvinte pline de inteles, o justificare banala (chiar daca este cea reala) – “Dar eram foarte suparat, pentru ca…” sau “Am fost foarte ocupat in ultimul timp si de aceea nu am…” Toate aceste explicatii nu fac decat sa anuleze efectul de conciliere pe care il au scuzele, sugerand ca vina apartine de fapt unor factori externi.
Spune doar un sincer „Imi pare rau”, explica de ce anume simti acest lucru si asuma-ti responsabilitatea.
Uneori, cel mai potrivit raspuns este… tacerea. Daca esti suparat, frustrat sau furios, mai intai linisteste-te. Poate crezi ca daca te descarci si spui tot ce ai de spus, te vei simti mai bine, dar de nenumarate ori nu se intampla asta. Intotdeauna este recomandat sa vorbesti doar daca poti sa “imbunatatesti tacerea”.
Inainte de a vorbi, ia in considerare atat motivele obiective care iti sustin parerea, dar si ceea ce simt si gandesc ceilalti. O greseala materiala, oricat de mare, poate fi mult mai usor remediata decat o rana emotionala puternica, caz in care s-ar putea sa nu poti recupera niciodata daunele provocate.
By Psiholog Diana Arghire