In anii 1960, un psiholog pe nume Elliott Jaques a inventat termenul “criza vârstei mijlocii”. El se ocupa cu studierea pacienților clinici sau artiștilor care se sufereau de depresie/anxietate în legătură cu înaintarea în vârstă.
Termenul de “criza vârstei de mijloc” a “prins” foarte bine la public, mai ales în societatea vestică. Am auzit cu toții probabil de termenul acesta, în principal în filme sau cu referire la o persoană care se aventurează în diferite activități excentrice pentru vârsta de 40-50 de ani. criza vârstei mijlocii
Se spune că, oricând de la 30 la 60 de ani, oamenii pot trece printr-o perioadă de dezechilibru emoțional, datorată conștientizării propriei mortalități. Mai exact, atunci când ne dăm seama că îmbătrânim, putem avea o așa-zisă “criză”. Cei de la Hollywood ne-au făcut să credem că un astfel de moment se caracerizează prin acțiuni excentrice. Apar clasica decapotabilă roșie sau o motocicletă, aventurile cu persoane mai tinere. Sau chiar demisia de la job, călătorii excentrice sau alte aventuri de felul acesta.
Manifestările, spun unii, ar fi într-o oarecare măsură cauzate de unele schimbări care apar la vârsta medie. Pierderea unui părinte, plecarea copiilor la facultate, menopauza sau andropauza etc. Însă nu în mod necesar. Așa-zisa criză poate fi pur și simplu ca o ieșire din rutina zilnică, datorată monotoniei vieții în această perioadă. Practic, orice ar face cineva, din orice motiv, poate fi în categoria de manifestări pentru criza vâtstei mijlocii.
Pentru intervalul de vârstă este unul foarte larg și pentru că “simptomele” sunt atât de variate, specialiștii nu au confirmat niciodată existența specifică a unei astfel de perioade. Ba dimpotrivă, studiile arată că oamenii în jurul vârstei de 40 de ani observă o stabilizare a personalității, a relațiilor sau a vieții în general.
De fapt, astfel de crize de identitate, nu sunt în legătură cu un interval de vârsă. Ele pot să apară mai degrabă în urma unor evenimente marcante, indiferent de momentul vieții. Însă, aceleași evenimente, pot să provoace crize de identitate unora, iar altora perioade chiar mai bune ale vieții. Menopauza și/sau plecarea copiilor de acasă (sindromul cuibului gol) pot să cauzeze dezechilibre emoționale unora. Însă, pentru alte femei, pot să fie declanșatoare pentru o viață sexuală mult mai activă și mai frumoasă. criza vârstei mijlocii
Se pare că adulții trec periodic (aproximativ o dată la 10 ani) prin schimbări ceva mari care ar putea să fie destabilizatoare. În jurul vârstei de 20-30 de ani de regulă mulți tineri își încep viața separat de părinți. La aproximativ 30-40 de ani, deja oamenii își întemeiază noi familii, apar copiii. Cariera este extrem de înfloritoare la 40-50 de ani și apar promovări, situație financiară satisfăcătoare, sau dimpotrivă, apar schimbări ale locului de muncă. La 50-60 de ani, copiii sunt deja mari, își încep viața singuri, își întemeiază familii. Mai târziu apar nepoții, însă sănătatea se deteriorează, ne conștientizăm mortalitatea. criza vârstei mijlocii
Oricare dintre aceste evenimentente (și am enumerat doar câteva) pot să aducă cu sine dezechilibre. Putem pune orice manifestare pe seama unei “crize” a unei perioade de vârstă. Dacă vrem o motocicletă sau o mașină sport, ar trebui, cred eu, să ne asumăm cheltuiala. Nu o putem pune pe seama unei crize psihologice. Știu că ar fi mai simplu să fie un simtom. Dar este o alegere.
Dacă întâmpini stări neplăcute, dezechilibre sau anxietate, nu ezita să ceri un sau să faci o programare completând formularul din pagina de Contact Psiholog Online.
By Psiholog Online Diana Todeancă