A-i înțelege pe adolescenți… asta-i într-adevăr complicat… Câteodată nici ei nu se înțeleg pe ei înșiși, cum să fie simplu pentru noi? Cu toate astea, există câteva trucuri la care poate nu te-ai gandit încă. Iată câțiva pași simpli care să te ajute în a înțelege psihologia adolescentului:
Există un prim pas spre a deveni expert în psihologia adolescentului. Acela de a înțelege că perioada prin care trece fiul sau fiica ta este cea mai dificilă pe care o va experimenta pe tot parcursul vieții. Da, știu că sună exagerat. Dar așa este, din punct de vedere fiziologic și psihologic. Omul experimentează, începând cu pubertatea și până la final de adolescență, extrem de multe schimbări la nivel hormonal, emoțional, corporal, mental.
Astfel, această perioada este fără îndoială cea mai tumultoasă din întreaga viață. Depășește ca intenistate menopauza, andropauza, chiar și travaliul sau nașterea! Ca să poți să rezonezi cu tinerii, trebuie ca din start să iei în serios. Tot ceea ce se petrece în viața lor este important, indiferent cum privești tu, ca adult, toate astea. În realitate, chiar totul e serios. Așadar nu face greșeala de a lua în râs momentele prin care trec ei, cei mai importanți oameni din viața ta!
Ca părinte, ești cu siguranță obișnuit să iei toate deciziile în locul copilului tău. De obicei tu decizi când trebuie să învețe, când să iasă, când să se îmbrace pentru că “îi e frig” sau când sa se spele pe mâini, însă a venit momentul în care trebuie să îi lași să înceapă să ia propriile decizii, să începi să înveți psihologia adolescentului. Nu uita, adolescenții sunt adulți în devenire! Ei încep să își pună întrebări despre lume și viață şi încep să descopere cine sunt ei cu adevărat. Încep să se gândească la viitor şi la scopul lor în viață, și nu vor reuși să devină adulți de succes dacă nu îi lași să facă nimic singuri. E adevărat, scopul tău rămâne însă acela de a-i sprijini, de a-i urmări din umbră și de a fi acolo în caz că grșesc sau atunci când iau decizii proaste.
Câteodată cu siguranță tu vei fi cel care are dreptate, însă nu abuza de rolul tău de părinte. Oferă-i sprijin, sfaturi, dragoste. Dar nu dicta tot ce au de făcut, lasă-i să și greșească și să își dea seama singuri cum e cel mai bine.
Poate parea că ai impresia uneori că adolescentul tău te urăşte, și poate chiar spune asta câteodată. E greu de acceptat, însă iubirea și ura există în paralel în toate aspectele vieţii la fel ca yin si yang. Prin urmare, când adolescentul spune “Te urăsc!”, înseamnă, probabil, că e supărat pe tine pentru că i-ai interzis ceva sau pentru că nu îl înțelegi, însă fii sigur că te urăște într-un fel… cu dragoste! Știu, e complicată psihologia adolescentului!
Când adolescenții vor “să fie ei șefii” avem impresia că lucrurile vor scăpa de sub control. Psihologia adolescentului ne spune că în aceasta perioadă creierul este în curs de dezvoltare către stadiul de adult și este momentul în care fiecare regulă este pusă sub semnul întrebării. Exact așa și trebuie să se întâmple, e normal, aşa că nu încerca să-i interzici asta complet. Mai degrabă îi poți oferi o libertate controlată oarecum, încearcă să negociezi așa cum ai face-o cu un adult, incercând să obții in schimb angajament, responsabilitate, decizii corecte și mature.
Atunci când confiști telefonul, tableta sau alte obiecte valoroase pentru ei nu obții, din păcate, răspnsul pe care îl aștepți: “Ok, mama/tata s-a supărat, ar fi bine să nu mai fac aceeași greșeală!” Nu. Nu asta le trece prin minte. Nu cred că ai vrea să știi exact ce le trece prin minte. Oricum vei observa că ei se vor închide față de tine din ce în ce mai mult dacă faci asta mereu.
Sistemul recompensă – pedeapsă funcționează genial de bine, însă doar până la o anumită vârstă. Imaginează-ți cum ar fi să relaționezi în felul asta cu soțul sau soția: dacă nu face ce-i spui, îi confiști televizorul sau laptopul! Absurd, nu?
Repet, adolescentul e adultul în devenire. Încearcă să lași deoparte metodele pe care le-ai folosit pe vremea când avea mai puțin de 10 ani, e aproape evident că n-o să mai funcționeze aceleași tehnici. Încearcă mai degrabă să discuți problemele care apar exact așa cum ai face-o cu un adult. Ascultă, fără să judeci și să dai lecții permanent, încearcă să înțelegi, acceptă, explică, găsiți soluții împreună. Comunicarea este cheia în psihologia adolescentului.
Dacă îți tratezi fiul sau fiica cu respect, dacă le acorzi atenție, înțelegere și iubire, ei vor da același lucru în schimb. La fel, dacă oferi țipete, reguli absurde sau control excesiv. Vei primi probabiil închidere, respingere, izolare. Iar în cazuri extreme te poți aștepta la comportamente nedorite la școală sau cu prietenii. Psihologia adolescentului este un subiect dificil, învățăm și noi, odată cu ei.
Adolescenții au tendința să se retragă și să se izoleze de părinți. Asta pentru că grupul de prieteni devine în această perioadă elementul de referință din viața lor. Încearcă totuși să rămâi de partea lor. Încurajează-i să vorbească despre ce li se întâmplă, fără să fii sâcâitor și tratează cu seriozitate ceea ce auzi. Poate că nu ți se pare prea important că un coleg de clasă i-a dat “block” pe Facebook. Dar asta ar putea fi pentru ei destul de important.
Coboară de pe piedestalul tău de adult cu responsabilități imense, rate de plătit, companii de administrat. Nu uita că ei au nevoie de un părinte care să îi asculte și să îi înțeleagă. Nu doar de unul care să îi bată la cap că școala e importantă și că drogurile nu sunt bune. FYI (for your information), cu siguranță știu asta deja. Încearcă să fii acea persoană cu care nu le e rușine să iasă la un suc.
Dacă îi vei limita de la prea multe lucruri, vor avea impresia că nu ai încredere în ei şi că ești nedrept. Pentru adolescenți, intimitatea şi independenţa sunt foarte importante. Respectă-i dorinţele, bate la ușă înainte să intri în cameră. Lasă-i să petreaca timp singuri dacă asta își doresc. În același timp, dă-i șansa adolescentului tău să îți demonstreze că este responsabil cât mai des. Asta tocmai pentru a-l antrena pentru viața de adult pe care începe să o trăiască.
Psihologia adolescentului este într-adevăr destul de greu de înțeles, însă respectând aceste reguli de bază o să fii surprins de receptivitatea lor. Până la urmă oricine, oricât de mic sau de mare are nevoie de iubire multă, așa că sunt sigură că resursele există!
Dacă ai nevoie de puțin ajutor în aplicarea sfaturilor de mai sus, nu ezita să faci o programare! La o primă ședință de psihoterapie la Psiholog Iasi Diana Todeancă putem găsi împreună soluțiile cele mai bune pentru tine și adolescentul tău.
By Psiholog Diana Todeancă