Warning: mysqli_query(): (HY000/126): Incorrect key file for table './psihoter_psiho/wp_icl_string_pages.MYI'; try to repair it in /home/psihoterapeutult/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1938
Experiment Psihologic | Minciună sau adevăr? | Cristalele de apă Emoto
personalitatea multiplă
Personalitatea multiplă
September 27, 2016
psihologia copilului
Creierul copilului | Strategii de dezvoltare
October 26, 2016
Afișează tot

Cristalele de apă – Experiment psihologic?

experiment psihologic

Minciună sau adevăr? Cristalele de apă ale lui Masaru Emoto

experiment psihologicPoate că ați auzit de celebrul experiment al lui lui Masaru Emoto, cel prezentat în filmul ceva mai vechi “What the Bleep do we know?”. Acela în care “omul de știință” japonez obține diferite molecule cristalizate ale apei, în funcție de felul în care i se adresează. Mai exact, atunci când i se spune apei “Mulțumesc!” sau o rugăciune, apa, după înghețare, se transformă în steluțe frumoase. Dacă însă i se spune apei “Vreau să te omor!” (“You make me sick, I will kill you!”) sau “Adolf Hitler” atunci (wow) apa se transformă în molecule hidoase. experiment psihologic

Concluzia experimentului este că apa primește informații energetice (cred) pe care le preia și le înglobează în structura sa. Energiile bune stau în cuvinte ca fericire, iubire, rugăciune, Maica Tereza. Cele rele, bineînțeles, în cuvinte urâte, personalități machiavelice și ură. În funcție de intenția noastră, de cuvintele rostite, scrise sau chiar nespuse, apa devine frumoasă sau urâtă. Și cum noi suntem 60% apă, asta înseamnă că dacă citești o carte de istorie și repeți numele lui Adolf Hitler de multe ori, s-ar putea ca apa din tine să devină tare urâtă. Dacă însă te pasionează informații despre Maica Tereza, ești ceva mai norocos.

Ce e în neregulă? experiment psihologic

experiment psihologicPână aici lucrurile par să fie de-a dreptul fascinante! Trăim într-o lume înconjurată de apă, iar ea e atât de sensibilă la ceea ce spunem sau gândim, încât nici nu ne dăm seama cât rău ne facem uneori. Se pare însă că… experimentul este foarte interesant, însă nu atât de științific.

În calitate de profesor la Universitatea Stanford, William Tiller a subliniat un aspect foarte important după lansarea filmului. Este extrem de ușor de manipulat structura cristalina a apei, în special prin adăugarea de contaminanți sau prin modificarea vitezei de răcire a apei. Potrivit dr. Tiller, “In experimentele lui dr. Emoto, [suprarăcirea] nu a fost nici controlată, nici măsurată, o cerință obligatorie dacă intenționa să dovedească faptul că intenția umană specifică este cauza modificărilor.” Se pare că protocoalele experimentale ale lui Emoto sunt atât de lipsite de structură, încât sunt irepetabile, iar orice tip de control științific este practic absent. experiment psihologic

experiment psihologicColaboratori ai jurnalului Skeptical Inquirer au revizuit cartea lui Emoto despre experimentele sale, dându-i titlul de “cea mai proastă carte pe care am citit-o vreodată. Este la fel de știintifică precum Alice în Țara Minunilor “. Pe scurt, ceea ce autorul descrie despre studiile sale este foarte exagerat și nefondat științific. Dacă ar fi să refacem experimentul (deși nu am ști cum exact, pentru că nu a împărtășit niciodată detaliile studiului), probabil nu am obține mari diferențe.

Mai mult, Emoto a fost invitat personal la One Million Dollar Paranormal Challenge a lui James Randi în 2003, și s-ar fi putut să primească 1.000.000 US $, dacă ar fi fost capabil să reproducă experimentul în condiții de testare agreate de ambele părți. El a refuzat să participe.

De ce s-ar falsifica astfel de experimente?

experiment psihologicÎn primul rând, Emoto Masaru a obținut o creștere incredibilă a popularității sale, a scris cărți, a continuat “experimentele” sale în diferite forme variate (de exemplu, putrefacția orezului la care se țipă sau se vorbește dulce). Cu siguranță o mare parte a succesului său s-a transformat și în foloase materiale.

Dar, mai interesant, este că domnul Emoto, după lansarea acelor rezultate îndoielnice, are un business prin care vinde “apa hexagonală” sau perfect geometrică. Aceasta este, se pare, super-hidratantă și puternică din punct de vedere energetic. Și mai știm că prețul unei sticluțe este de 35 $. Acesta este doar unul dintre produse, pe lângă dvd-uri, cărți, muzică, postere sau chiar saltele de dormit. Nici nu știu, or fi și ele hexagonale și perfect orânduite energetic…?

Cred că puteți trage singuri concluziile… 

Care sunt totuși părțile bune? 

experiment psihologicCa să nu vorbim doar ce e în neregulă, să luăm totuși în considerare și care sunt ideile ok din studiul lui Emoto. Practic, ideea din spatele experimentului nu este una rea deloc. E chiar foarte bine și indicat să vorbim cât mai mult în termeni pozitivi, de iubire și respect. Cu noi înșine, dar și cu cei din jur. Ar fi super dacă am putea să ne eliberăm chiar și de gândurile noastre pline de răutate sau invidie. Asta nu înseamnă însă că nu avem voie să ne informăm despre istorie (fie ea chiar și crudă). Sau că ar trebui să exagerăm vorbind zilnic cu apa pe care o bem sau cu mâncarea din farfurie… Asta s-ar putea să ne exaspereze destul de repede. experiment psihologic

Dar totuși nu ar fi prea rău să mulțumim din când în când divinității, universului, nouă înșine sau cui mai vrem noi pentru ceea ce avem bun în viața noastră. Să iubim, să iertăm, să fim buni și blânzi. E un exercițiu excelent care îți va face cu siguranță orice zi mai frumoasă!

Dacă te confrunți cu dificultăți în viața ta, sau cu probleme pe care simți că nu le poți rezolva atât de ușor, nu ezita să îți faci o programare la Psiholog Iasi Diana Todeancă și poate vom găsi împreună soluțiile cele mai bune. Poți începe chiar prin a cere un sfat gratuit online!

By Psiholog Iasi Diana Todeancă

error: Protected Content!!!

Warning: mysqli_query(): (HY000/126): Incorrect key file for table './psihoter_psiho/wp_icl_string_pages.MYI'; try to repair it in /home/psihoterapeutult/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1938